Извършвани услуги от денталнa рентгенова лаборатория Dental X Ray

Сегментна рентгенография (сегментна дентална, дигитална рентгенография и сегментна традиционна (плака) рентгенография по Dick)

Ползите от изображенията на зъбите, с използваната от нас дигитална панoрамна X Ray технология са, че тя разполага с изключително висока резолюция, благодарение на която стоматолога получва кристално ясна картина на конкретната зона. Тази система за дигитално изображение се отличава с голяма яснота и прецизна детайлност. С нея зъбите се виждат от коронката до края на корена. Тези снимки се използват за навременно откриване на проблеми под линията на венеца или в челюстта, като аномалии в зъбите, абсцеси, кисти и костни проблеми, свързани с някои болести и отклонения в развитието.

Панорамна рентгенография (ортопантомография, ОПГ, OPG)

Тя служи за визуализиране на цялостната картина на челюстите, зъбите, корените, синусите, назалната област и темпоромандибуларните стави. Откриват се неправилно разположени или допълнителни зъби, заболявани и аномалии на зъбите и костите, кисти, инфекции, полипи в синусите, комуникация на зъбите със синусите, напуквания, счупвания и възпаления на темпоромандибуларните стави.

Цефалометрична рентгенография (телерентгенография, профилна графия на череп, CEPH)

При нея се съпоставят зъбните, челюстните и лицевите форми и пропорциите между тях на база медицински норми. Изследва се как зъбите растат и се прави оценка на състоянието на челюсти, зъби и лице. Обикновено този вид изображения са най-важни за стоматолозиге, за дa изготвят диагноза и план за лечение.

Черепна рентгенография

Рентгенова диагностика на черепа се налага при изследване, след наранявания на костите на лицето и черепа, вродени деформации, тумори на хипофизата и някои метаболитни и ендокринни болести, които водят до аномалии на черепните кости.

Рентгенография на темпоромандибуларните стави (ТМС, TMJ)

Темпоромандибуларните стави способстват долната челюст да прави контакт с темпоралната черепна кост. Те са разположни отляво и отдясно, пред ухото. Гъвкавостта им осъщeствява плавни движения на горната и долната челюст във всички посоки. Така хората могат да говорят, да правят мимики, да се хранят или да се прозяват. Мускулите на челюстта са отговорни за позицията и движението на челюстта.
В ситуации на болка или дискомфорт, ставите могат да прищракват, когато челюстта е в движение. В такива случаи се налага човек да си направи рентгенова снимка. Обикновено се използва средство, което се доближава до панорамната снимка, но областтаа, която се снима е различна. За да се направи точна оценка, се правят няколко снимки на пациента, в различни позиции на челюстта, с отворена и затворена уста.

Синусна рентгенография

Тя се използва за рентгеново изображение на пълните с въздух кухини на синуса, разположени в лицевата част на черепа. Такъв вид снимка се налага, ако има съмнение за синусите или други симптоми, свързани с тази зона. Изследването се прави, в случаите на остър синузит, хроничен синузит, менингит и други.

Рентгенография на китка

Тя се препоръчва от стоматолозите за диагностика на възрастта на костите. Обикновено тези такъв вид снимка се прави само по предписание на ортодонт.